A legutóbbi posztomban említettem, hogy a kozmetikus feladatkörébe tartozik, hogy mielőtt elkezdi a kezelést, előtte diagnosztizálja az arc bőrét. Sokan meg is kérdeztétek, hogy mit jelent az, hogy diagnosztizálni, és ez mivel történik?

A cikknek az a célja, hogy lásd, még akkor is, ha nem minden szavát érted, hogy egy szakember egy pillantás vagy tapintás alatt nagyon sok mindent képes elmondani a bőrödről, amit nem biztos,hogy te vagy egy hozzá nem értő helyesen állapít meg.

Valószínűleg, ha jártál már kozmetikusnál, akkor átestél egy bőrdiagnosztikán anélkül, hogy tudtál volna róla. A diagnózis felállítása előtt alaposan letisztítjuk a bőrt, leszedjük a sminket. A jó és gyakorlott szakember ránéz egy arcbőrre, tapintja azt, és fel tud állítani magában egy olyan diagnózist, amit bár ha hangosan nem is mond ki, de konstatálja, hogy a vendég bőrtípusa ilyen és olyan, majd annak megfelelően kezeli.

Sokan nem közlik ezt a vendéggel részletességében, mert még ha baj nincs is, és amit látunk legnagyobb részben kezelni is tudjuk, de ijesztően hangzanak a szakszavak.

Ha el is mondjuk, akkor nyilván egy egyszerűsített kivitelben. Az én vendégeim tudják, hogy én hangosan gondolkodom, és új vendégeknél mindig elmondom mind szakmai, mind egyszerűsített nyelven is amit látok, vagy tapintok. Ezt hívjuk kozmetikus nyelven objektív tüneteknek.

Amikor megnézzük a bőr fényét, a színét, már sokat elárulhat a bőr faggyútermeléséről, keringéséről, festékezettségéről. Pórusai, azok mérete, az abban található fekete vagy fehér fejű komedók (miteszerek) alapján már szinte tudjuk, hogy milyen bőrtípussal van dolgunk. Megnézzük, hogy milyen a festékezettsége, vannak-e szeplők, májfoltok, öregségi foltok, anyajegyek, eseteleg festékhiány. A szőrnövekedési rendellenességből már következtetni lehet akár egy hormonális elváltozásra.

Fontos, hogy megnézzük a különböző elemi elváltozásokat, kiemelkedéseket, hegeket, esetleg a mikroorganizmusok okozta elváltozásokat, mint pl. gomba okozta elváltozás, akár egy herpeszt látunk ami vírusos eredetű vagy valamilyen bakteriális eredetű változást. Ez azért is fontos, hogy ezeket észrevegyük, mert ha ilyen jellegű elváltozást észlelünk, akkor nem kezeljük a vendéget!

Sok kolléganőtől hallottam már, hogy a vendég megsértődött. Itt nincs helye sértődésnek. A szakember a saját érdekedben semmilyen betegség alatt, vagy bőrelváltozással nem kezelhet! Ezek az elváltozások mind-mind orvosi kompetencia. Ha látunk „szerzett barázdákat”, magyarul ráncokat, már tudjuk, hogy milyen lehet a bőr hidratációja. Valamint egy hámlásos folyamat észlelésekor már tudjuk milyen a szaruképzés, esetleg mi állhat mögötte.

Itt még mindig nem mondhatjuk azt, hogy teljes mértékben megállapítottuk a vendég bőrtípusát, ezért most jön az, hogy megérintjük, megtapintjuk.

Így azonnal megtudhatjuk hogy milyen a szarurétegben található keratin hidratáltsága, magyarul mennyire hidratált vagy dehidratált a bőr. Zsíros, száraz, érdes, bársonyos – selymes, kissé érdes vagy durva tapintású. Hihetetlen, hogy egyetlen mozdulattal már mennyi mindenre választ kapunk.

Beszéltünk a hidratációról. Nyilván ti is érzitek otthon, hogyha húzódik a bőrötök, és érzitek, ha vízhiányos a bőr. De mi szakmai szemszögből a hám és az irha dehidratációját külön szedjük. Mert a hám vízhiánya esetén csak egy felszíni vízhiányról beszélünk, ilyenkor a keratin nem megfelelően hidratált, ezért érzed úgy, hogy a bőröd érdes. Ha ezt érzed, attól a bőröd lehet alipikus is és szeborreás is. Ha csak kissé érdes, akkor felszíni vízhiányos. De a megjelenő apró ráncok is a hám dehidratációját jelzik.

Ahogy említettem, az irha dehidratációja is fontos kérdés. Mert lehet egy bőr kezdődő mélyrétegi vízhiányos, vagy mélyrétegi vízhiányos. Ezt a kozmetikus bizonyos „becsípési” technikával állapítja meg. Vizsgáljuk továbbá a bőr turgorát, ahol a sejtek és rostok egymásra gyakorolt nyomását nézzük.

De nem csak dehidratált bőrtípus létezik, hanem hiperhidratált, ezzel nagyon ritkán találkozunk, inkább terhesség alatt, vagy bizonyos betegségek esetén fordul elő. De az már a kozmetikus kompetenciáján kívül esik.

Vizsgáljuk még a bőr izomtónusát. Mennyire feszes, rugalmas vagy rugalmatlan a bőr.

Megnézzük a bőrfelszíni hidrolipid állapotát, a komedók kialakulását, vagyis hogy milyen a bőr faggyúmirigy működése, milyen az elszarusodás folyamata.

És zárásként: a bőr érintésekor érezhettük, hogy milyen a bőr hőmérséklete. Ha hideg a bőr tapintása, tudjuk, hogy van keringési rendellenesség, ha melegebb, akkor bizonyos gyulladási folyamatok is jelen vannak. De az, hogy én megállapítottam, hogy mik az objektív tünetek – amit én látok vagy tapintok – az csak egy része egy részletes diagnosztizálásnak.

A következő lépésben megvizsgáljuk a szubjektív tüneteket

Hogy mik is azok a szubjektív tünetek? Amikor a kozmetikus a vendégnek célirányos kérdéseket tesz fel. Az azokra kapott válasz az, amit szubjektív tünetnek nevezünk.

A teljesség igénye nélkül felsorolok párat azok közül, amik segíthetnek a szakembernek felállítani a helyes bőrdiagnózist. Ahogy az orvosok mondják, egy alapos kikérdezés után már szinte fel lehet állítani a diagnózist. Szóval, aki járt már kozmetikusnál, az ismeri ezeket a kérdéseket, vagy ezek közül egy párat, mert ugye mi is már szinte tudjuk mi az, amire a látottak alapján rá kell kérdeznünk. Ha új vendég leszel a kozmetikában, ne lepődj meg azon, ha megkérdezzük mivel foglalkozol, nem azért, hogy a munkádról csevegjünk, vagy azt latolgassuk, hogy kifogod-e tudni fizetni a kezelést, de már pl. az sokat elárul magáról a bőrről, hogy egy íróasztal mögött ülsz , és az irodában mondjuk egész nap megy a légkondi.

Nagyon fontos kérdés, hogy szedsz-e bármilyen gyógyszert, milyen betegségeid vannak, van-e beépített fémprotézised, vagy bármi, ami esetleg egy elektrokozmetikai kezelést is kizárhat, milyen műtéteken mentél keresztül, milyen a hormonháztartásod?

Milyen az étkezési és a folyadékfogyasztási szokásod, van-e éltelallergiád, vagy emésztési panaszod?

Dohányzol-e, jársz-e szoláriumba, volt-e arcplasztikai műtéted, botoxod vagy egyéb feltöltő kezelésed?

Ez egy töredéke azoknak a kérdéseknek, amiket egy kozmetikus azért tesz fel neked, hogy az objektív és szubjektív tüneteket összerakva felállítson egy megfelelő diagnosztikát az előtte lévő arcbőrről. Ha nem jártál még kozmetikusnál, akkor legalább nem fogod személyes sértésnek venni, mert nem a magánszférádban szeretnénk turkálni, hanem a számodra legmegfelelőbb megoldást ajánlani, ami a bőrképed javításának a célját szolgálja!