Harc az öregedés ellen! Sérült bőrsejtekkel  nem lehet egészséges bőrt felépíteni.

Felborul a bőr egyensúlya, és védekezőképessége. Ha kevesebb egészséges bőrsejt képződik, az bőrproblémákhoz és idő előtti bőr öregedéshez vezet!
Az egészséges emberi szervezetben is termelődnek a szabadgyökök . Amíg az emberi testben végbemenő kémiai folyamatok természetes egyensúlyban vannak, addig fizikai állóképességünk és egészségi állapotunk is jó marad.
Rohanó életmódunkból adódóan  szervezetünket egyre nagyobb környezeti terhelésnek tesszük ki.  A szabadgyökök lassan tönkretehetik testünket, érdemes ellensúlyozni őket.
De mik azok a szabadgyökök, és miért is ártanak a szervezetünknek?
Sejtjeink egy része azért termel szabad gyököket, hogy azok elpusztítsák a szervezetbe bejutott kórokozókat.
Másik részei pedig olyan vegyületeket termelnek, melyek szabályozzák a véralvadást és vérnyomást. A szervezet védelmi rendszere optimális esetben a saját maga által termelt szabadgyököket képes semlegesíteni is.
Ha a túl sok szabadgyök kerül a szervezetünkbe, vagy nem adjuk meg testünknek a semlegesítő folyamatokhoz szükséges tápanyagokat, akkor az egyensúly felborul, és a szabadgyökök pusztítása már nem csak a kórokozókat fenyegeti, hanem szervezetünk ép sejtjeit is.
A megfelelő táplálkozásunkkal és a civilizációs ártalmak csökkentésével van esélyünk a természetes egyensúly helyreállítására.

Környezetünkben folyamatosan keletkeznek szabadgyökök. A szervezetünket érő  külső szabad-gyök terhelés oka pl. a dohányzás, az UV sugárzásm a drog, gyógyszer és alkoholfogyasztás, az elektroszmog, a légszennyezés, a mérgező vegyszerekkel való érintkezés, de kis mértékben a fürdőszobai kellékeink is.
A táplálkozásunkra is figyeljünk, mert a pl. a vörös húsok is  sok szabadgyököt termelnek. Valamint az emésztési képességeink is befolyásolhatja.

Az öregedési folyamatok, a bőr idő előtti öregedése és az időskori szenilitás szintén ide sorolható, még akkor is, ha ezek nem mondhatók betegségeknek. A szervezet azonban sokáig képes megakadályozni, hogy szabad gyökök káros folyamatokat indítsanak be.

A legtöbb sérülést a testben található javító enzimek helyre tudják állítani, de azoknál a sejteknél, ahol ez nem sikerül, rövidesen működési zavarok léphetnek fel. A létfontosságú molekuláink szerkezetének megváltozása testünk biokémiai folyamataiban zavarokat okoz, és számos élettani folyamat irányát módosíthatja.
Sérült bőrsejtekkel pedig nem lehet egészséges bőrt felépíteni. Felborúl a bőr egyensúlya, és védekezőképessége. Ha kevesebb egészséges bőrsejt képződik, az pedig bőrproblémákhoz és idő előtti bőr öregedéshez vezet.!
A szabadgyökök ellen ANTIOXIDÁNSOKKAL védekezünk.