Az illóolajok használata ösztönző, könnyű és nagyon hatékony. Az érzelmi és fizikai jólét megteremtése céljából alkalmazzuk. Széles körűen használható önmagukban, vagy komplex keverékként. Számtalan kombinációs lehetőségeivel és egészségmegőrző felhasználásaival először lehet, hogy kicsit áttekinthetetlen.
Az illóolajok a növények különböző részeiből (magvak, fakéreg,szárak, gyökerek)l kinyert olaj, szénhidrogén-vegyületek összessége, mely a világ 4 eleméből, fényből, vízből, földből, levegőből áll.
A terápiás minőségű illóolajokat leggyakrabban alacsony hőmérsékletű vízgőz-desztillációs eljárással vonjuk ki, amely során nyomás alatt vízgőz kering a növényi anyagok körül. Amikor az olaj felszabadul elkeveredik a gőzzel. Miközben a gőzkeverék kihűl a víz és az olaj szétválik és az olajat így a legtisztább formájában gyűjthetjük össze.
Az illóolajokat a történelem során számos kultúrában használták az egészségre ható előnyeik miatt. A modern irányzatok holisztikus megközelítési módja, valamint alternatív egészségügyi lehetőségek.
Valójában minden információ benne van, ami a növényre jellemző. Nagyon magas rezgéssel rendelkezik. A növényeknek frissen, vagy szárítva alacsonyabb a rezgése, mint az embernek, de ha az illóolajat kinyerjük, maga az illóolaj magasabb rezgésű lesz, mint az emberé.

Az illóolaj illatának, belélegzésének hatására rendkívüli folyamatok zajlanak le bennünk.

Levegővétellel információ is cserélődik az emberek között. Az illóolaj az oxigénmolekulához kötődve a légvétellel pillanatok alatt bekerül a tüdőbe és így a véráramba.
Az illóolaj illata a szaglósejteken keresztül úgy halad át, mintha kulcs lenne a megfelelő zárhoz, eljut a szaglóhagymához, majd onnan idegimpulzust küldd a limbikus rendszernek, amely az érzelmeket veszi, továbbküldi a hipotalamuszhoz, mely a hormonháztartás karmestere. Befolyásolja a szervezet neurokémiáját.
Utasítást ad hormonkibocsátásra. (Rozmaring- adrenalin, Ylang-ylang – endorfint) . A megfelelő illóolaj kiválasztásával így elérhetjük a kívánt változást.

Az illatok napi szintű belégzése hatást gyakorol a test-lélek-szellem egészséges működésére.
Befolyásolhatják a hangulatot, hormonműködést, kreativitást, alkotókészséget, segítenek önmagunkká válni, inspirációt adnak, intuíciót, ráérzést, az étvágyat, testhőmérsékletet szabályozzák, hűtenek-fűtenek, inzulintermelést, teljes anyagcsere-folyamatot, gondolkodást, idegrendszert nyugtatja vagy stimulálja. Az illóolaj segít az embernek a pozitív gondolkodásban, az optimista hozzáállásban, lehántja a nehézségeket. Segít visszatalálni önmagunkhoz, belső gyermekünkhöz.
Éppen ezen tulajdonságai miatt olyan sokrétű, sokszínű és zseniális a hatása. Érzelmi terápia, érzelmi jólét megszerzése.
A hidegen sajtolt növényi olajok speciális zsírsavai, vitaminjai által rendkívüli tápláléka a fizikai testnek, sejtépítő és regeneráló hatású a sejtek számára, egészségessé teszi a sejtműködést, a vérkeringést, a koleszterin egyensúlyát és az agyműködésre is serkentően, jótékonyan hat. Az aromaterápiában segíti az illóolajok bevitelét, hígítását, és kiegészítő terápiaként, táplálékként, vitaminforrásként is alkalmazható.

Köszönöm, hogy betekinthettem az aromaterápia világába. Ez egy olyan világ ami rendkívül közel áll az én holisztikus kozmetikai szemléletemhez. Animi energetikai meditációs masszázsomba beépítve segíthetek vendégeimnek még könnyebben megtalálni az egyensúlyt, a harmóniát, a belső boldogságot. A különböző illatokkal, keverékekkel elérni a mások által kívánt érzelmi állapotot megteremteni.