Nem olyan egyszerű a bőrtípusunknak megfelelő naptej kiválasztása. 

Egy  fényvédő akkor jó ha biztonságos UVA és UVB védelemmel rendelkezik. Megszűri az UV sugarak min. 95%-át. Tartalmazzanak fizikai szűrőket, amik vissza verik, megtörik  a fényt, kémia szűrőket amik pedig elnyerik a sugarakat. Már csak egy lépcsőfok választ el bennünket, és megjelennek a biológiai szűrők is, amiket pl. növényi eredetű vegyületekből pl. mustársav, fahéjsav nyernek.


Fontos a szabadgyökök elleni védelem, mert UV sugárzás hatására bőrünkbe kémiai reakciók sebességének növekedésével nő a szabadgyökök képződése. 
Az UVA sugárzás bőrünk mélyebb rétegeibe érve fénykárosodást, bőröregedést okozhat, roncsolja az irha elasztikus rostjait. Ne feledkezzünk meg a nedvességpótló hatóanyagokról sem, hiszen ezek pótolják a bőrben keletkező vízhiányt.
Egy jó napozó nem tartalmaz 
-kémiai tartósítószert,
-PEG származékot,
-Parfümöt,
-kőolaj származékot,
Mivel ezek együttes hatására alakul ki egyre több embernél a “napallergia” (Mallorca akne).

Sokat hallani, hogy vízálló napozó:
20 perc fürdőzés után a vízálló naptejek is csak 50%-os védelmet nyújtanak. A fényvédő hatását befolyásolják egyéb tényezők is  pl: a tengerparti homok, az izzadás.

Mit jelent az SPF ( Sun Protection Factor)?
A szűrő teljesítményének mértékét jelöli és informál, mennyivel tovább tartózkodhatunk a napon, azaz megmutatja, hogy hányszorosára nő bőrünk UVB elleni védekezőképessége. 
Ha pl. 10 perc alatt bőrpír jelentkezne bőrünkön, akkor egy 15 SPF napkrémmel 10×15=150 percig (2,5óra), tartózkodhatunk a napon leégés nélkül. Ha közben zuhanyoztunk, vagy úsztunk egyet, akkor napkrémünk elveszíti a fényvédő hatását, s újra kell kennünk magunkat.

SPF15 -93% védelmet nyújt,

SPF30 -97%

SPF50-98%

SPF100 – 99%-os védelmet nyújt, tehát 100%-os védelem nincsen!

Fontos a mennyiség is!  Mindig alaposan krémezzük be magunkat, egy 200ml-es naptejnek kb. 10 alkalom után üresnek kellene lennie. Nyilván ez függ attól is mekkora a testfelületünk, így ez csak hozzávetőleges adat. Egy átlagos testalkatú felnőtt egy alkalommal kb. 6 teáskanálnyi mennyiséget használ fel. Fontos, hogy fényvédőnket egyenletesen vigyük fel a testfelületre.

A fényvédő becsületes használata mellett tartsuk be a fokozatosságot! Ne menjünk azonnal órákra a napra. Csak figyeljünk oda mikor és mennyit napozunk. 11-15 óra között nem javasolt a napozás. Viszont a fényvédő használata nem csak a napozáshoz kötelező.

Amikor felhős, árnyékos az idő akkor is az UV sugárzás 50%-ban ér bennünket, és a vízen is képes áthatolni, 0,5 m mélyen. Tehát amikor 70%-osan borult az idő, akkor is 3-4,9 UV sugárzás éri a testfelületünket, így 35-60 perc alatt leéghetünk. Ezért ilyenkor is ajánlott a fényvédő, a napszemüveg és egy kalap használata.

Amit sokan nem tudnak, hogy a látható fény ellen is kellene védekeznünk, mint pl. a tablet, telefon, tv, mert polarizált fényt bocsátanak ki.  És az idő előtti öregedésben ugyanúgy szerepük van.