Kozmetikus pályafutásom alatt sokszor találkoztam már olyan bőrproblémával, hogy nem csak a tünetet, hanem a  lehetséges fennálló „betegséget’” próbáltuk megkeresni, megtalálni.

Ehhez kicsit hozzá járulnak egészségügyi ismereteim is, ezáltal könnyebben felismerek bizonyos elváltozásokat.

Így sikerült már kiszűrnünk ételallergiát, PCOS betegséget, pajzsmirigy alulműködést.

Most a hormonváltozások lehetséges zavarait fogom kicsit áttekinthetőbben összefoglalni.

Pajzsmirigy alulműködés:

Amennyiben a vendég elmondása szerint elég folyadékot fogyaszt, arckrémeit közösen választottuk meg, és a lehető leghidratáltabbnak kellene lennie a bőrének, használtunk enzimes hámlasztókat, és a hidratáló kezelések után is még száraz érdes a bőre, feszítő érzést érez, pedig korábban akár egy zsírosabb bőrtípusa volt, akkor joggal kezdhetünk el gyanakodni, hogy a probléma belülről indul. Ha az anamnézis felvételénél panaszkodik a vendég, hogy hullik a haja, felszedett pár kg-ot és főleg a hasára hízik, de akár a bőre máshol is száraz, repedezett, akkor mindenféleképpen szoktam javasolni egy pajzsmirigy szint mérést. Ilyenkor jó megnézni a TSH, T3,T4 szintet. Amennyiben a pajzsmirigy tényleg alulműködik, abban az esetben érdemes felkeresni egy szakorvost, aki a megfelelő kezeléssel beállítja a pajzsmirigy működését.

Az ösztrogénszint megváltozása is okozhatja a dehidratált bőrtünetet, főleg a változó korban lévő hölgyeknél fordul elő.

xanthelasma: a szemhéjon jelentkező sárgás csomó. A szakirodalmak szerint a magas koleszterin szint okozhatja. De  állhat akár hormonelváltozás vagy egy alulműködő pajzsmirigy is a háttérben.

IR/PCO/Inzulinrezisztencia:

 Általában az androgének (tesztoszteron, DHEA) fokozott jelenléte okozza a panaszt.

Ha a vendégnek gyulladt, pattanásos a bőre, különösen ciklus előtt (lehetséges tesztoszteron szint emelkedés)miatt rosszabb a bőrképe, akkor fennáll egy policisztás ovárium szindróma (PCOS)(policisztás petefészek) gyanúja.

Egy folyamatosan fennálló aknés gyulladás esetén ez nem csak egy egyszerű serdülőkori pattanás, főleg ha fiatal felnőtteknél jelentkezik akik a 30-as éveik elején járnak.

A PCOS  gyakran társul egy inzulinresztenciával is, ami mindenképpen szakorvosi kezelést igényel.

A rosaceás bőrtípusnál is előfordulhat, hogy az arc két oldali gyulladása mögött valamilyen hormonális elváltozás áll. Lehet ez akár a PCOS miatt, kortizolhiány okozhatja, vagy előfordulhat a menopauze idején.

Kezelhetjük tehát mind az aknét, mind a rosaceat, de ha ilyen jellegű problémával állunk szembe a kozmetikus keze nem végtelen, mindenképpen belülről is orvosolni kell a kiinduló problémát.

Ez azért is nagyon fontos, mert a kettő együtt fog eredményt hozni. A csak kozmetikai kezelés nem fog kellő eredményt hozni. Így joggal kérdezheti majd a vendég, hogy ha nem lát változást, miért is járjon kozmetikushoz? Ez így van, de ameddig a hormonelváltozás nincs endokrinológus által kezelve, beállítva, ameddig nem történt meg a javasolt diéta betartása, ameddig a vendég nem hajlandó az életmódváltásra, addig sajnos mi még a „csodakrémeinkkel” sem tudunk tökéletes bőrképet varázsolni.