Vendégeim, ismerőseim gyakran kérik ki a véleményemet a különböző orvosesztétikai kezelésekkel kapcsolatban.

Az utóbbi években egyre többen kérdezik mi a véleményem a botoxról, javasolnám e vagy sem?

Az is egyre gyakrabban fordul elő, hogy 20-as éveik közepe táján lévő fiatal felnőttek is botoxoltatnak.

 

Arra a kérdésre tehát, hogy ”botox vagy sem?” – attól függően szoktam válaszolni, hogy az adott vendég hány éves, milyen mimikai ráncokkal rendelkezik, és hol van az a határ ahol még kitolható a ráncok kezelése kozmetikai kezeléssel, vagy mi az a pont ahová nekünk kozmetikusoknak már nem ér el a kezünk.

Mindenképpen azt szoktam mondani, ha valakiben már megfogalmazódott a kérdés, ott motoszkál a tudatalattijában, azt nem fogom lebeszélni.

Nem az én tisztem mások életébe bele avatkozni. De kötelességem legnagyobb szakmai tudásomnak megfelelően tájékoztatni őket arról, hogy mi a botox, mi annak előnye és hátránya.

 A BOTOX -botulinum toxin, (mely a Clostridium botulinum anaerob baktérium által termelt exotoxin).

Napjainkban nagyon divatos, elsősorban a ráncok megelőzésére és kezelésére használják. Botoxszal blokkoljuk a ráncképződésért felelős izmokat. Főleg az arc felső harmadában lévő ráncoknál, de a szájzug, a szemöldök, és az orrcsúcs emelésére is.

Bőrgyógyászok, plasztikai sebészek BOTOX napokat rendeznek, és szinte egy ebédszünet alatt megszabadulhatunk a ráncainktól.

Egyrészt használják hígított formában az idő előtti öregedésre prevenciós megoldásként, amit én kozmetikusként még egyéb más megoldásokkal kiváltanék.

Másrészt az izmok „lebénításával” tartósan, hosszabb távra megszabadulhatunk a mély mimikai ráncainktól. Ez egy minimál invazív , de rendkívül gyors és kényelmes eljárás.

A hátránya, hogy egy „kezelés” itt sem tart örökké, a szúrásokat időnként meg kell ismételni. Ez is változó, hogy kinek mennyi ideig tart a hatása. Attól függ milyen anyagot használtak nála, milyen mennyiséget szúrtak be neki, és hogy mi volt a kiinduló állapot, mennyi ránca volt milyen mélyen és azok hol helyezkedtek el.

Átlagosan mégis 4-6 hónap után ismételni kell a kezelést. Jó kozmetikai hatóanyagokkal,- amik a botox alternatívái, és kifejezetten orvoskozmetikai eljárások fenntartására fejlesztettek ki ,-a botox hatása 2-3 hónappal kitolható.

Mindenképpen körültekintően érdemes szakembert választani, esetleg kikérni kozmetikusunk, barátnőink, ismerőseink véleményét.

Maradjunk a kevesebb néha több elvénél, nem érdemes természetellenesre botoxoltatni magunkat, a „múmia” arc lehet ránctalan, de megfosztja az embert az egyéniségétől.

Botox injekciót a ráncok éltüntetése mellett gyakran használják az izzadság csökkentésére, a hólyagproblémák kezelésére, valamint modelleknél divatos a láb (bütyök) szúrása. Valamint a neurológia területén is.

A szájkörnyéki botoxszal csak nagyon óvatosan, mert megváltoztatja az artikulációt.

Érdemes a botox időpontját nem a kánikula idejére hagyni, valamint figyeljünk oda, hogy aznap ne kelljen lefelé néznünk. pl. ne botox után menjünk maratoni cipőpróbára.

 A botox hatása nem azonnal látszik, átlagosan 3-7 nap után áll be a hatása.

Visszatérve a kérdésre, hogy akkor botox vagy sem?

Azoknak az általában 40 év feletti vendégeimnek szoktam javasolni akik elég későn kezdték el a kozmetikai kezeléseket, akik olyan mély mimikai pl. homlokráncokkal rendelkeznek, ami már innovatív kozmetikai eljárásokkal sem csökkenthetőek tartósan. Akik elég erősen mimikálnak, és zavarja őket,azoknak javasolni szoktam a botoxot.

Ahogy fent is említettem két szúrás közötti állapotot nagyon hatékonyan ki lehet tolni a különböző kozmetikai kezelésekkel, megfelelő hatóanyagok napi használatával.

Tévhit az, hogy ha valaki botoxol akkor meg van oldva minden problémája.

A botoxszal kizárólag a mimikai ráncoktól szabadulunk meg. Attól függetlenül a bőr hidratáltságát pótolni kell, a kollagén termelését célszerű serkenteni, a bőr különböző rétegeit a megfelelő hatóanyagokkal érdemes feltölteni.

Hatóanyag-bevitelre egyre több modern elektrokozmetikai gép áll rendelkezésünkre. Természetesen gép és gép között is van különbség, ezt általában a kezelés árfekvése is tükrözi.  Ha a megfelelő látványt és eredményt szeretnénk elérni, érdemes inkább az igényesebb kezeléseket megfizetni, ott valószínű, hogy megfelelő szaktudással, minőségi hatóanyagokat és 

bőrtípusunknak/bőrproblémánknak megfelelő szolgáltatást fogunk kapni.

Szerencsére egyre több a tudatos vendég (nők – férfiak vegyesen), akik nagyon fiatalon elkezdik a bőrük megfelelő ápolását. Nagyon szeretek velük együtt dolgozni. A szép, egészséges és tartós szépség megtartása a célunk!