A Social Media is elhalmoz bennünket reklámok formájában mindenféle csuda jó kollagénporral, kapszulával. Sokan kérdezitek, hogy melyik a jó, mire jó, kell-e egyáltalán. Az, hogy a termékeket összehasonlítsam, az nem az én tisztem és feladatom. Kipróbáltam már párat, és alapvetően nem látom a különbséget, de a lényeg, hogy pótolni kell.

 

A kollagén egy vázfehérje,

amit úgy kell elképzelni, mint egy ragasztóanyagot, ami a szöveteket rugalmasan összeköti. Bizonyára hallottátok már, hogy a bőrben a kollagén rostoknak nagy szerepe van, de kollagént az egész szervezetünk tartalmaz, megtalálhatóak  a porcokban, a körömben, és a hajban is.

Ezért is rendkívül fontos a kollagén pótlása. Nemcsak a bőr öregedését lassítják, de a gyulladások kialakulását is, megőrzik az érfalak rugalmasságát, és megelőzik a reumatikus fájdalmakat. Tehát egészségügyi szempontból is fontosnak gondolom a különböző kollagén termékek szedését.

Nézzük meg, hogy kozmetikai szempontból hogy néz ki a kollagén termelődésének csökkenése.

Szervezetünk – különös tekintettel a bőrünk – nagy mennyiségban tartalmaz kollagént, ami sajnos az évek folyamán lefelé épül. Nagyjából 25 éves korunkban kezdjük el először felfedezni az apró finomráncokat. A 40-es éveink környékére ezek a ráncok már mélyülni fognak, hisz tovább csökken a bőr kollagén tartalma. 50 éves korunk felett pedig már le is állhat a kollagén termelésünk.

Egy egészséges szervezet folyamatosan termeli a kollagént. Ezért is fontos, hogy kerüljük a kollagént károsító dolgokat.

kollagén a bőrben

Mik azok a tényezők, amik csökkenteni fogják a kollagén termelésünket?

  • Nagyon sok szolárium, napozás,
  • nem megfelelő folyadékfogyasztás,
  • környezeti ártalmak,
  • gyógyszeres kezelések,
  • bizonyos betegségek,
  • a túlzásba vitt súlyzós edzés,
  • dohányzás, alkohol, drogfogyasztás,
  • az éghajlati tényezők is befolyásolják.

 

Honnan tudjuk, hogy a kollagén termelésünk nem a régi?

Szemmel  látható jelei lesznek. Bőrünk ráncosodni kezd, elvékonyodik, megjelennek rajta a sötétebb-világosabb foltok.

Összefoglalva: mind kívűlről, mind belülről próbáljatok meg megfelelő mennyiségű kollagént bevinni. Konzultáljatok a kozmetikusotokkal, hogy milyen kozmetikumokat érdemes használnotok. Fogadjátok meg a tanácsomat és figyeljetek arra, hogy nem lehet elég korán elkezdeni.