Szomorúan hangzik, amikor egy kozmetikai kezelés alatt, ahol a vendég ilyen olyan csodákat vár a hatóanyagoktól, mégis azt  kell mondanunk, hogy sajnos javíthatunk a bőrképen, tényleg vannak különböző kozmetikai eljárások és hatóanyagok, amik sokat segítenek a tüneteken, de a probléma belülről fakad.

Mint minden bőrbetegségnél, úgy a rosaceánál is visszakanyarodnék a bélrendszerünkhöz. Az én alapelvem az, hogy az immunrendszerünk központja a gyomorban van. Zárjuk ki, hogy nincsenek bennünk élősködők.

A rosacea kialakulásában szerepet játszik a Demadox atka jelenléte. Ennek jelenlétét az orvostudomány már könnyedén meg tudja állapítani.

A rosacea kialakulása lehet  örökletes  vagy hormonális változásokkal okozta, főleg nők körében jellemzően a menopauza időszakában, 40-50 éves kor között jelentkezik. Ritkábban ugyan, de férfiakon is kialakulhat, tünetei leginkább a túlzott alkoholfogyasztás következtében (borvirágos orr). Kezdetben enyhe bőrpír, később megmaradó értágulatok, gennyes csomók is megjelenhetnek, majd végső stádiumban a sűrű csoportokban elhelyezkedő csomók összefüggővé válhatnak, lehet vérnyomás ingadozása is az ok. Előidézheti a  gyomor-bélrendszer betegségei – a gyomorsavtermelés zavarai, epehólyag-gyulladás.

De visszakanyarodva az atkákhoz, kutatások bizonyították, hogy a legnagyobb számban volt atka a probléma kulcs.

Demodex atkák egy csoportjának, a Dermodex brevis egyik baktériumát, a Bacillus oleronius-t hozzák összefüggésbe a rosacea megjelenésével. A Demodex atkák szabad szemmel nem látható, 0,1-0,4 milliméter hosszúságú élősködő. Vizsgálata ezért mikroszkóppal történik, teljesen fájdalommentesen végezhető. Az alapos áttekintést követően, amennyiben bebizonyosodik az atkák jelenléte az arcbőrön, a kezelés az egyéntől, a tünetek milyenségétől függően folytatódhat.

 

A kutatásban azt vizsgálták, hogy a rosacea kezelésében miért bizonyultak hatékonynak egyes antibiotikumok és miért nem a gyulladáscsökkentő hatású kortikoszteroidok. Feltételezték, hogy így valójában nem önmagában a gyulladás, hanem a baktérium jelenléte játszik szerepet a tünetek megjelenésében. Vizsgálódásaik során meg is találták a kérdéses baktériumot, mégpedig a Demodex brevis atkákban, melyek jelenléte a felnőtt lakosság közel 40 százalékánál kimutatható. A kutatásból az is kiderül, hogy a rosaceás betegek arcán tízszer több atka található. A baktériumok az atkák pusztulását követően jutnak a bőrre meglehetősen gyakran, hiszen az egyes atkák életciklusa mindössze 14-28 nap. Az atka igen gyorsan szaporodik, egy alkalommal 12-14 petét rak le a faggyúmirigyekben, a folyamatos körforgás tehát – kezelés hiányában – maximálisan biztosított. A Demodex baktériumainak a rosacea megjelenésében játszott szerepét erősíti az a megfigyelés is, miszerint a betegek tünetei felerősödnek két, az atkák elszaporodásának is igen kedvező külső körülmény hatására: napsütés (meleg) és magas páratartalom.

 Nagyon fontos a rosaceát kiváltó vagy a tüneteket rontó háttérbetegségek kezelése. Leggyakrabban gyomorpanaszok, bélbetegségek tehetők felelőssé. Ezek gyógyulása után a rosacea teljesen tünetmentessé válhat. A provokáló tényezőket kerülni kell (pl. alkohol, kávé, napsugárzás).

 

 

Kigyűjtöttem néhány hatóanyagot, ami a rozaceas, erythemas bőrproblémáknál tiltólistán van:

 Alcohol denat. (vagy más néven Alcohol, Bio Alcohol, vagy SD Alcohol)

Ammonia

Arnica – árnika

Balm mint – citromfű – melissa officinals

Balsam – ez angolul egy gyűjtőfogalom, ami mindenféle illatos növényt, vagy növények által produkált illatos dolgot foglal magába

Benzalkonium chloride

Benzyl alcohol (ha ez a tartósítószerként a legvégén van, szerintem még nem olyan gáz, valami tartósítószer kell, és ez még a kíméletesebbek között van)

Bergamot – bergamott

Camphor – kámfor

Cinnamon – fahéj

Citrus juices and oils – a citrusfélék level és olajai

Clove – szegfűszeg

Clover blossom – szegfűszeg virág

Coriander – koriander

Essential oils – illóolajok

Ethanol – ethilalkohol

Eucalyptus – eukaliptusz

Eugenol – ez egy illókban, mint szerencsendió, szegfűszeg, fahéj, babérolajban, megtalálható illatanyag

Fennel – édeskömény

Fennel oil – édeskömény olaj

Fir needle – fenyőtű 

Fragrance – illatanyagok

Geranium – geránium

Grapefruit

Horsetail – zsurló

Isoeugenol – ez is illatanyag

Lavender – levendula

Lemon – citrom

Lemongrass – citromfű

Lime

Linalool – illatanyag

Marjoram – majoranna

Melissa (lemon balm) – citromfű, immár harmadszor?

Menthol – mentol

Menthoxypropanediol – mentolszármazék

Menthyl Acetate – a mentol acetát észtere, olyan az íze és az illata, mint a borsmentának

Mint – menta

Oak bark – tölgyfa kéreg

Orange – narancs

Papaya – papaja

Parfume

Növényi kivonatok, mint a fahéj, a rozmaring, a levendula, vagy a rózsa

Mindenféle illóolaj

Lemon, lime, menthol, peppermint, pine, and cedar, azért hagytam angolul, mert az INCI-ben általában így találod őket, vagyis citrom, zöldcitrom, borsmenta, fenyő és cédrus

Varázsmogyoró

Peppermint – borsmenta

Phenol

Sandalwood oil – szantálfa olaj

Sodium C14-16 olefin sulfate – ez egy habzóanyag

Sodium lauryl sulfate – ez is habzóanyag

TEA-lauryl sulfate – ez is habzóanyag

Thyme – kakkukfű

Wintergreen – ez egy illóolaj, ha jól értettem, methyl-szalicilátot tartalmaz

Witch hazel – varázsmogyoró

Ylang-ylang

Az AHA sav szigorúan tilos! Ilyen sav pl. a glikolsav, a tejsav, vagy a mandulasav, és mindenféle gyümölcssav. Akkor is tilos, ha „csak” nagyon-nagyon érzékeny a bőröd. Egy rosaceás bőrt az AHA nagyon-nagyon irritálni fog, és rosszabbodni fog tőle a rosacea!

 

A BHA engedélyezett lehet, mert ennek gyulladáscsökkentő hatása is van, 1-2%-os koncentrációjú BHA hámlasztót érdemes venni. 

 

Allergia az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan természetes eredetű anyagokra, melyek normális, egészséges körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. A bőrallergia valójában nem a bőr rendellenessége, hanem az immunrendszer kóros működésének egy tünete.