Téged is érdekel hogyan alakul ki a dehidratált, vízhiányos bőrtípus?

Azt gondolod, hogy ha elég vizet iszol az elegendő a bőrödnek? Sajnos el kell, hogy keserítselek, mert NEM. A testünk mintegy 50-60%-a víz. A kor előrehaladtával sajnos csökken a bőrsejtek víztartalma. Hogy miért nem elég mégis ezt csak vízzel pótolni? Mert a környezeti ártalmak és a nem túl egészséges életmód miatt beindulnak az öregedési folyamatok. Fokozatosan csökken a bőr víztartalma. Tehát a bőr veszít a hidratáltságából és a feszességéből. Hiába iszunk elegendő folyadékot, ha hiányoznak a bőrből a víz megtartásáért felelős anyagok.

Ahogy az előző cikkemben olvashattátok, megkülönböztetünk felszíni és mélyrétegi vízhiányt. A felszíni vízhiány jelenik meg először, és ez akár már fiatalabb korban jelen lehet. Ahogy említettem, ennek kialakulását előidézhetik a bőrt ért környezeti hatások, mint például a túlzásba vitt napozás vagy a szolárium használata. Ezért mondjuk mi kozmetikusok, hogy csak okosan járjatok szoliba, mert a bőr nem felejt, de a törődést meghálálja.

De nem tesz jót a fűtési szezon, a légkondi vagy a túl gyakori klóros víz sem. Természetesen a dohányzás sem, és a túlzott, vagy hirtelen kialakult súlyvesztés, vízhajtás.
Nagyon kevesen vagyunk, akik mindezen tényezőket teljesen ki tudjuk zárni az életünkből, így a normál bőr már nagyon ritka. A felszíni vízhiány pedig szinte minden bőrtípus mellé társulhat.

Honnan ismered meg, hogy felszíni vízhiányod van?

A bőröd színe üde, keringése normális. Pórusaid zártak, megfelelő a faggyútermelésed. A bőr rugalmas, az izomtónus megfelelő. De ha azt érzed, hogy tapintásra érdes akkor a szaruréteget alkotó keratin már dehidratált, így egy húzódó érzést tapasztalsz.
Ilyenkor célszerű az elhalt hámsejteket eltávolítani, egyszerűbben fogalmazva leradírozni a bőrt. Így fokozódni fog a bőrlégzés. Biztosan tapasztaltad már, hogy peeling után olyan, mintha lélegezne a bőröd. Utána sokkal könnyebben felszívódnak a hatóanyagok, a hám hidratáltabbá válik.

Mélyrétegi vízhiány – mit is jelent?

Hogy mi a különbség a felszíni és a mélyrétegi vízhiány között? Mi kozmetikai szemmel a bőr hám és irha rétegét külön vizsgáljuk. És ameddig a felszíni vízhiány a hámréteget érinti, addig a mélyrétegi vízhiány az irhát és a bőralját. Vagyis a sejtek és a sejtközötti állomány víztartalma csökkent.

Hogy mitől alakulhat ki?

Valójában mindazon okokból amit a felszíni vízhiánynál felsoroltam. Valamint befolyásolhatja akár egy emésztőrendszeri betegség, egy hormonális elváltozás, a túlzott stressz, de lehet genetikai oka is.

S honnan tudod, hogy neked már mélyrétegi vízhiányod van?

A bőröd sápadt, fakó, színtelen, mivel a bőr keringése már nem megfelelő. Ha végighúzod a kezed, akkor tapintásra érdes a bőr. Vagy ha a pórusaidban fonálszerű komedókat látni.
Sajnos ilyenkor a bőr rugalmassága, izomtónusa is csökkent, a bőr petyhüdt. Azzal a bizonyos „becsípés” technikával nézve hosszabb idő után áll vissza az eredeti helyzetbe. Az irhában található a kocsonyás állomány, a kollagén és az elasztin rostok. Sajnos a kocsonyás állomány hyaluronsav tartalma és a kollagén rostok is csökkennek. Egy egészséges szervezet fokozatosan állítja elő a kollagént, de az idő haladtával ez is csökkenni fog és pótolnunk kell. Külsőleg és belsőleg is!
A mélyrétegű vízhiánynál a víz megkötéséért felelős glükóz-aminogliáknok (GAG) hiányoznak a mélyebb rétegből, ezért nem elegendő az a mennyiségű víz, amit a kötőszöveti rostok megköthetnének.

Szeretem az elektrokozmetikai kezeléseket, viszont nem csak gépek segítségével tudjuk a hatékony hatóanyagokat bejuttatni a mélyebb rétegekbe. Vannak nagyon kis molekulájú hyaluronsavak, vagy peptidek, aminosavak, ezekkel fokozhatjuk a bőr nedvességtartalmát, segítenek a nedvességet tárolni. Valamint a kötőszövetet is erősítik.
Tehát a legjobb amit tehetsz, hogy nagyon sokat iszol, közben használod a kozmetikusoddal közösen kiválasztott otthonápolási termékeket.

Hogy milyen termékeket??? Figyeljétek a további posztjaimat, kövessetek az Instán
bettydankai néven, vagy a BeigeKozmetika FB oldalát, nemsokára érkezem az újdonságokkal!