Szakmai szempontból kétféle szeborreás bőrtípust különböztetünk meg:

1. Olajos szeborrea
2. Korpás szeborrea

Próbálom hétköznapi szavakkal leírni a lényeget, hogy mindenki számára egyszerűbb legyen megállapítani, hogy milyen bőrtípusa is lehet.

A zsíros bőr, szakmai nyelven szeborreás bőrtípus a seborrhoea = faggyútúltengésről kapta a nevét.
Kialakulását különböző külső-belső, és örökletes tényezők is befolyásolhatják. Lehet ez a stresszes életmód, akár nem megfelelő kozmetikumok használata, sokan pl. a túlzott alkoholos készítményekkel, vagy a túl zsíros krémekkel tovább rontanak a bőrképen. A faggyúnak egy védelmi szerepe van, te mindenféle mattosító, szárító készítményekkel azt az eredményt éred el, hogy a bőröd még több faggyút kezd el termelni.

Ezért is nagyon fontos, hogy kérd ki szakember tanácsát mielőtt bármit is megvásárolsz!
A nem megfelelő táplálkozás, pl. a fűszeres, zsíros étele, a gyógyszerek, a tisztátlanság, a levegőhiány, a környezetszennyezés a levegőben mind szerepet játszanak a zsíros bőr kialakuásában.
De bizonyos belső elválasztású mirigyek zavara, emésztési problémák, máj, epe, gyomor rendellességek, androgén hormonok túlsúlya, anyagcsere rendellenesség, vitaminhiány (A,B), vérszegénység, savtúltengés, vagy akár a fogszuvasodás is az okozója lehet.
Dominánsan öröklődik, tehát genetikai tényezők fogják meghatározni, hogy milyenek is lesznek a pórusaid, mennyire tágak, a faggyúmirigyek működését és az akné (pattanás) kialakulását okozó baktériumok iránti fogékonyságot.

Honnan tudod, hogy olajos szeborreád van?

Olajos szeborrea (Seborrhoea oleosa): a bőröd fényesen csillog, tapintásra zsíros, olajos, a pórusaid tele vannak fekete vagy fehér fejű komedókkal (miteszerekkel). Ezek általában könnyen ürülnek.

De mivel a bőrfelszínt bevonó faggyúréteg gátolja a bőrlégzést, a fokozott faggyútermelés mellett fokozott lesz az elszarusodási folyamat is, így a szőrtüszők kivezetési nyílásai beszűkülnek, könnyen elzáródnak. A faggyú nehezebben tud kiürülni, faggyúdugaszok, miteszerek (komedok) keletkeznek.
Az orcákon, orrtőben, állon ha tágult hajszálereket látsz, azok a csökkent bőrlégzés és a bőr gyulladásos folyamatainak a következménye.

Ennél a bőrtípusnál a felszíni vízhiány ritkábban észlelhető. Célszerű bőrtípusnak megfelelő letisztítót válasszunk, azt rendszeresen használjuk (legalább reggel-este). A bőrlégzés javítása érekében használjunk a bőrtípusnak megfelelő peelinget (mechanikai, kémiai, biológiai) a készítmény használati utasítása szerint.

Napi használathoz ajánlott a faggyúműködést szabályzó termékek használata, hidratálás, a baktériumok elleni védelem és a fényvédelem.
Ehhez egyszerűbb ha a kozmetikusod által javasolt termékeket vásárolod.

Fontos! A komedók szakszerű, rendszeres eltávolítását ajánlott szakemberrel végeztetni. Miért? Mert nem biztos, hogy rendesen ki tudod nyomni a miteszert, vagy pattanást, ami begyulladhat, vagy felülfertőződhet! Valamint otthonápolási keretek között nem biztos, hogy a gyulladásos folyamatokat csökkenteni tudod, és a pórusaidat összehúzni.

Korpás szeborrea (Seborrhoea sicca)

Hogy ez miben különbözik az olajos szeborreától?
Ha a bőröd szürke, fakó és fénytelen, dörzsölésre felfénylő, a bőrfelszín korpázóan hámlik, érdes, zsíros tapintású, pórusaid inkább zártak, fekete-fehér fejű kemény komedók (miteszerek) vannak benne. A bőrlégzésed nem megfelelő, ezért az orcákon, orrhajlatban tágult hajszálerek találhatóak. Előfordulhatnak gyulladásos folyamatok.

A bőrlégzés javításához ajánlott a peelingek használata, javasolt a miteszerek (komedok) eltávolítása, a faggyútermelés csökkentése. Gyulladásos folyamatok csökkentése, baktériumok elszaporodásának védelme és a fényvédelem.

Ha az itt felsorolt tünetek közül neked a legtöbb megvan, akkor könnyen beazonosíthatod, ha zsíros bőröd van. A korpás szeborreahoz társul egy felszíni vízhiány is, erről a bőrtípusról a hidratálás kívül-belül cikkemben olvashatsz.

Én az arctisztító kezeléseimben a tisztítás után savakat használok fertőtlenítés, összehúzás céljából. Antimikrobális hatásuk a rendszeres kezelések után csökkentik a bőrfelszínen kialakult baktériumok szaporodását. Csökken a pórusok mérete. A túlzott faggyúműküdést látványosan visszaszorítja.
Valamint olyan gyulladáscsökkentő készítményeket használok, amiknek az együttes használata után szinte nem is látszanak a tisztítás nyomai. Ha sok miteszered van, és fokozott a faggyútermelésed is, akkor ajánlott 3-4 hetente tisztíttatni.

Kiegészítő kezelésként ajánlom a mikrodermabráziót, savas kezeléseket, dermapent, és a Carbon peel leseres kezelést.